Македонски

 
ИЗВЕСТУВАЊЕ: Избирачкиот список кој е ставен на оваа веб страна е доставен од страна на Државниот завод за статистика на 22.12.2014 година.
Истиот е резултат на прво законско редовно ажурирање на податоците добиени од страна на Министерство за внатрешни работи во февруари 2014 година и содржи податоци за граѓаните со состојба заклучно со 10.09.2014 година
 

Избирачки список

Делегација на Државната изборна комисија предводена од претседателот Никола Рилкоски, а која ја сочинуваа и потпретседателот д-р Субхи Јакупи и Влатко Сајкоски, член на ДИК, учествуваше во работата на меѓународната конференција организирана од  Врховниот совет за избори на Република Турција која од 19 до 21 ноември се одржа во Анкара. На конференцијата на тема „Изборни практики на земјите учеснички“  делегацијата на ДИК ги презентираше изборните искуства од Република Македонија  на три дебатни сесии на кои се разменуваа сознанија за „Менаџментот на избори и заштитата на избирачкото право„, потоа за „Ревизијата на трошоците за кампања на политичките партии и кандидатите во изборна кампања“ како и за „Избирачкиот список и прашањата кои произлегуваат од неговото водење“. На овие теми интересни дискусии за изборниот процес во нивните држави изнесоа и членовите на највисоките изборни органи од Босна и Херцеговина, Албанија, Косово, Грузија, Азербејџан и Судан.  Делегација на Државната изборна комисија предводена од претседателот Никола Рилкоски, а која ја сочинуваа и потпретседателот м-р Субхи Јакупи и Влатко Сајкоски, член на ДИК учествуваше во работата на 23. годишна Конференција на АЦЕЕЕО која од 4-6 септември 2014 година се одржа во Букурешт, Романија. Воедно, во Хотелот  „Мериот“ се одржа и седница на Генералното Собрание на оваа Асоцијација на кое присуствуваа претставници на највисоките изборни органи од сите членки на АЦЕЕЕО и голем број гости.

Годинашната 23. Конференција беше посветена на две теми: Учеството на жените во изборниот процес и јавниот живот и Планирање на изборите.

На втората Пленарна седница на Конференцијата на АЦЕЕЕО во Букурешт свое предавање за „Организирање на општи избори во Република Македонија“ одржа потпретседателот на ДИК м-р Субхи Јакупи со кое предизвика голем интерес кај присутните. Извршниот одбор на Асоцијацијата донесе одлука следната годишна средба да се одржи во Кишињев, Молдавија, а во 2016 година во Љубљана, Словенија ќе биде јубилејната 25. Конференција на АЦЕЕЕО.

 


 

Страница 1 од 20

^