Денес, Државната изборна комисија ја одржа 88 – та седница на која ги разгледа и едногласно ги потврди кандидатските листи за Избор на Претседател на Република Северна Македонија 2024 година. Комисијата заклучи дека кандидатските листи на Стево Пендаровски, Стевчо Јакимовски, Максим Димитриевски, Арбен Таравари, Билјана Ванковска Цветковска, Бујар Османи и Гордана Сиљановска Давкова се навремено доставени и даде рок од 48 часа за кандидатите Стефчо Јакимовски и Арбен Таравари да достават трансакциска сметка и единствен даночен број.

Државната изборна комисија на седницата едногласно го усвои Упатство за изгледот на беџовите за идентификација на изборните органи, изборната администрација, овластените претставници на подносителите на листа на кандидат, меѓународните и домашните набљудувачи за Изборите за претседател на Република Северна Македонија и Изборите за пратеници во Собранието на Република Северна Македонија, 2024 година.

На дневен ред на денешната седница на Државната изборна комисија беа разгледани барањата за акредитација на набљудувачи за претстојните избори во државата,  доставени од ОБСЕ/ОДИХР. Комисијата едногласно ги прифати сите 34 барања од ОБСЕ/ОДИХР и согласно тоа, на набљудувачите ќе им достави соодветни овластувања и беџови со кои ќе се идентификуваат за време на изборниот процес.

ДРЖАВНА ИЗБОРНА КОМИСИЈА

Skip to content