НОВОСТИ

, ,

Известување од Сто и петтата седница на Државната изборна комисија, одржана на 18 мај 2024 година

На седницата ДИК го донесе Заклучокот за објавување на конечни резултати и распределба на мандати по изборни единици за избор на…
,

Средба на Државната изборна комисија со амбасадорката и дел од набљудувачката мисија на ОБСЕ ОДИХР во РСМ за изборите

Денес, членовите на Државната изборна комисија остварија средба со амбасадорката на набљудувачката мисија на ОБСЕ-ОДИХР Џилијан Стрик,…
,

ДИК усвои приговори за седум избирачки места

Државната изборна комисија ги усвои следните приговори: Желино,   ИМ 2101  поднесен од Коалицијата„ Влен“ Охрид,  ИМ 1272  …
,

Државната изборна комисија и го предаде уверението за избор на Претседател на државата на Гордана Сиљановска Давкова

Денес, Државната изборна комисија издаде Уверение за избран Претседател на Република Северна Македонија, на Гордана Сиљановска Давкова,…
,

Делегации на набљудувачи од странски изборни органи во посета на Државната изборна комисија

Скопје – 8 мај 2024 – Државната изборна комисија беше домаќин на високи претставници од различни меѓународни тела за управување со изборите…
,

Претседателот на ДИК, проф. д-р Александар Даштевски за МИА: Интензивно се подготвуваме за двојните избори на 8 мај, граѓаните ќе можат само еднаш да дојдат на гласање

Претседателот на Државната изборна комисија проф. д-р Александар Даштевски во интервју за МИА вели дека интензивно се работи на подготовките…
, ,

Известување од Деведесет и деветтата седница на Државната изборна комисија, одржана на 29 април 2024 година

На седницата ДИК во законски определениот рок одлучуваше по Приговорот за заштита на избирачко право на подносител на листа Уп1 09-5…
, ,

Известување од продолжението на Деведесет и осмата седница на Државната изборна комисија, одржана на 25 април 2024 година

На седницата ДИК врз основа на оригиналните записници за сумирање и утврдување на резултати доставени од избирачките одбори и општинските…
, ,

Известување од Деведесет и осмата седница на Државната изборна комисија, одржана на 23 април 2024 година

На седницата ДИК по барањата за акредитација на набљудувачи за Изборите за претседател на Република Северна Македонија 2024 година и…
,

Објава на првични резултати од гласањето за Избор на Претседател на Република Северна Македонија, одржано на ден 24.04.2024 година

Објава на првични резултати од гласањето за Избор на Претседателна Република Северна Македонија, одржано на ден 24.04.2024 година ДРЖАВНА…
,

Соопштение

Со право на глас на Претседателските избори 2024 во Избирачкиот список се запишани вкупно 1.814.317 гласачи. На 31 гласачко место во дипломатско…
, ,

Известување од Деведесет и седмата седница на Државната изборна комисија, одржана на 18 април 2024 година

На седницата ДИК ја донесе Одлуката за организирање на транспорт на доверлив и недоверлив гласачки материјал за избори и членови на…
Skip to content