Државната изборна комисија (ДИК) се состана со Набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР предводена од Амбасадорката Џилијан Стирк.

Средбата, одржана на 20 март во просториите на ДИК, обезбеди платформа за дискусија за различни аспекти на изборниот процес, вклучително и тековните подготовки за претстојните Претседателски и Парламентарни избори, како и скорешните измени и дополнувања на Изборниот законик. Двете страни разменија искуства и најдобри практики за дополнително зајакнување на интегритетот и кредибилитетот на изборниот процес.

За време на состанокот, ДИК ја потврди својата заложба за почитување на демократските принципи и го поздрави конструктивниот ангажман на Набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР во следењето и оценувањето на изборните процеси. Соработката ја нагласува заедничката цел за промовирање на транспарентност, инклузивност и доверба на јавноста во изборната администрација.

„Задоволни сме што сме домаќини на оваа средба со Набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР“, рече Александар Даштевски, претседател на Државната изборна комисија. „Вашата експертиза и непристрасно набљудување играат клучна улога во зајакнувањето на кредибилитетот и транспарентноста на нашите изборни процеси. Го цениме вашето партнерство и очекуваме континуирана соработка.“

Претставниците на НМ на ОБСЕ/ОДИХР ги поздравија напорите на ДИК за унапредување на изборниот процес и ја истакнаа важноста од одржлива соработка во зајакнувањето на демократското владеење.

И ДИК и НМ на ОБСЕ/ОДИХР изразија подготвеност да продолжат да работат заедно за унапредување на демократските вредности и практики.

ДРЖАВНА ИЗБОРНА КОМИСИЈА

Skip to content