Денес, членовите на Државната изборна комисија остварија средба со амбасадорката на набљудувачката мисија на ОБСЕ-ОДИХР Џилијан Стрик, заменик шефот на мисијата, Марцел Наги и аналитичар од набљудувачкиот тим.
На состанокот и двете страни изразија задоволство од соработката за време на изборниот процес и ја потврдија потребата од интензивната меѓусебна комуникација во однос на нотирање на воочени потреби за подобрување на процесот како и конкретни препораки за следните изборни процеси.

Во рамките на завршната средба на набљудувачката мисија на ОБСЕ ОДИХР за изборите во нашата држава, присутните споделија искуства од изборниот процес со кратка анализа и предлози за понатамошните активности и можности за подобрување и развивање на изборниот процес.

Претседателот на ДИК, Проф. Др. Александар Даштевски се заблагодари на набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР за ангажманот и поддршката што континуирано ја добива ДИК за изборите и го истакна значењето на мисијата за развој на изборниот процес и демократските вредности.

„Изборите поминаа во најдобар ред и продолжуваме со исполнување на нашите обврски. Очекувам до крај и овие денови да поминат во демократска атмосфера онака како што и го започнавне изборниот процес“ истакна претседателот Даштевски на средбата.

На средбата, амбасадорката Стрик сподели дека е привилегија да се работи на изборните активности во Македонија.
„Нашиот прелиминарен извештај даде позитивна оценка за изборниот процес со мали нерегуларности. Внимателно го следиме процесот на приговорите и истиот ќе го оценуваме според транспарентноста, навременото постапување и основаност. Нашата работа е да ги оцениме изборната постапка и процесот а не политичката страна, затоа не интересира само административниот аспект“, изјави шефицата на набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР, Стрик.

Пред претставниците на набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР, се обратија и потпретседателката на ДИК, Дитмире Шеху и членовите Борис Кондарко и Бобан Стојановски.

ДРЖАВНА ИЗБОРНА КОМИСИЈА

Skip to content