На седницата ДИК го донесе Заклучокот за објавување на конечни резултати и распределба на мандати по изборни единици за избор на пратеници во Собранието на Република Северна Македонија од спроведените Избори за пратеници во Собранието на Република Северна Македонија одржани на 8 мај 2024 година.

Бидејќи во законскиот рок Управниот суд ги одби како неосновани сите тужби на Коалицијата Европски фронт и ги потврди решенија на ДИК за поништување на гласањето, ДИК ги донесе решенијата за повторување на гласање во Изборна единица 5 на ИМ 1470/1, ИМ 1470 во Општина Долнени, ИМ 1194 и ИМ 1202 во Општина Крушево, ИМ 1844 во Општина Струга и ИМ 1272 во Општина Охрид, согласно член 151 став 3 од Изборниот законик и Решението за повторување на гласање во Изборна единица 6, ИМ 2101 во Општина Желино, согласно член 151 став 3 од Изборниот законик.


Согласно тоа, ДИК донесе решенија за разрешување на избирачките одбори кои го спроведуваа гласањето на овие избирчаки места.
На седницата ДИК информираше дека сите претходно пријавени болни и немоќни лица ќе можат да гласаат на 21 мај 2024 година.
Истовремено, ДИК информираше дека изборниот молк настапува на 20 мај 2024 година, во 00:00 часот.

Донесените акти од оваа седница ќе бидат објавени на официјалната веб страница на Државната изборнакомисија.

ДРЖАВНА ИЗБОРНА КОМИСИЈА

Skip to content