Државната изборна комисија, во согласност со европското законодавство, Конвенцијата на ОН за правата на лицата со попреченост, домашната регулатива и интерните акти ќе склучи Меморандум за соработка со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество Инклузива.

Основен приоритет на двете страни е преку реализација на целите од овој Меморандум да придонесат кон зголемување на поддршката на граѓаните со попреченост во сите сегменти и фази на изборниот процес, остварување на нивните гласачки права, унапредување на работата на изборната администрација во создавање на услови за унапредување на инклузивноста за гласачите со попреченост и успешно спроведување на инклузивни избори.

Потпишувањето на Меморандумот ќе се одржи утре (вторник,13 март) со почеток во 11 часот, во просториите на Државната изборна комисија (голема сала, 4 кат).

Чинот на потпишување проследен со изјави од потписниците е отворен за медиумите.

 

Skip to content