На 1 март 2017 година во Државната изборна комисија се одржа интерактивна презентација на The Hatch Act, односно Актот кој го дефинира превенирањето на партиски ангажмани на јавните службеници во САД.

Презентацијата ја спроведе Шефицата на Одделот за спроведување на Актот, г-а Ана Галиндо Мароне. Одделот за спроведување на Актот дава советодавни мислења на службени лица од федералните државни органи, органи на ниво на сојузните држави и на локално ниво, како и на општата јавност во САД, за разни ситуации што може да доведат до примена на законски мерки за придржување кон Актот.

Презентацијата ја овозможи Меѓународната фондација за изборни системи (ИФЕС).

 

Skip to content